Concursul de creativitate in fizica si tehnologii "Stefan Procopiu"
  • Home
  • Editia 2018
  • Sectiuni
  • Evaluare
  • Editii
  • Press & Media
  • Anunturi
  • Cautare

Press & Media - Despre Concursul de creativitate in fizica si tehnologii "Stefan Procopiu"

Premiere-Etapa judeteana Iasi 2011

500 de premii pentru cei 1600 de participanti la Concursul"Stefan Procopiu"
Autor: Loredana Oprea
Data publicarii: 01/04/2011
Publicatie: Ziarul de Iasi

Festivitatea de premiere va avea loc simbata, in Sala Pasilor Pierduti de la Universitatea "Al.I. Cuza".
Aproximativ 500 de elevi din clasele VI-XII sint recompensati cu premii la Concursul judetean de creativitate in fizica si tehnologii "Stefan Procopiu".
Competitia a atras un numar mare de elevi, in total participind 1600. Probele de concurs pentru fizica (lucrari scrise, tehnici de laborator, referate stiintifice, fizica pe calculator, fizica aplicata si compozitii pe teme stiintifice) s-au desfasurat la Scoala nr. 13 "Alexandru cel Bun".
Cele pentru mecatronica, electronica si electrotehnica (tehnici de laborator, referate si tehnici computationale) au avut loc la facultatile de Mecanica, de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei si de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata, toate din cadrul Universitatii Tehnice "Gh. Asachi".
Cei mai multi dintre concurenti au optat pentru probele de verificare a abilitatilor practice, insa au fost si elevi care au dorit sa ofere o abordare creativa in ceea ce priveste cunostintele dobindite la fizica sau tehnologii. 8 participanti au prezentat creatii literare, 43 au transpus cunostintele lor prin desen, iar 29 au explicat prin filme ce inseamna gravitatia, presiunea sau refractia luminii.
Creativitatea s-a manifestat si prin realizarea unor scenete. Trupa de teatru a Scolii "B.P. Hasdeu" a prezentat spectacolul "Si totusi se roteste", iar doua grupuri de elevi de la Liceul "Vasile Alecsandri" au oferit reprezentatii cu spectacolele "Casa Domnului Cosmos", respectiv "Natura luminii si cele 6 palarii ginditoare".
Festivitatea de premiere va avea loc simbata, in intervalul orar 10.00 -13.00, in Sala Pasilor Pierduti.

Concursul a fost organizat de Inspectoratul Scolar Judetean in parteneriat cu Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza" si cu cele trei facultati mentionate din cadrul Universitatii Tehnice "Gh. Asachi".

Discoteca pentru concursul de fizica

Initiativa interesanta la Pascani. Sase elevi de la Colegiul "Mihail Sadoveanu" au organizat o petrecere ca sa stringa bani sa cumpere aparatura necesara la un concurs de fizica
Autor: Loredana Oprea
Data publicarii: 6 aprilie 2011
Publicatie: Ziarul de Iasi

Un grup de liceeni de la Colegiul „Mihail Sadoveanu" din Pascani a recurs la o modalitate inedita de a stringe fondurile necesare participarii la un concurs national de fizica. Sase elevi de clasa a XI-a au organizat simbata o seara de discoteca contra cost, banii adunati din vinzarea biletelor fiindu-le necesari pentru achizitionarea unor dispozitive de laborator. Cosmin Dumitriu, Radu Iordachioaia, Tudor Apostol, Constantin Pricop, Vlad Olariu si Cristian Constantin au nevoie de acestea pentru realizarea a doua experimente in cadrul etapei nationale a concursului de fizica „Stefan Procopiu". „Mai sint citeva componente de cumparat, intrucit pentru celelalte ne-au dat bani parintii. Mai avem nevoie de 6 bobine. Iar pentru a stringe bani ca sa le cumparam, am organizat simbata-seara o petrecere intr-o discoteca, pe care noi am numit-o «Olympic Party» si la care s-a intrat pe baza de bilet, pretul acestuia fiind de 5 lei. Din ce am calculat impreuna cu colegii, au venit in jur de 150 de persoane. Daca ne mai ramin bani, ii vom folosi pentru transport ori pentru cazare", a explicat Radu Iordachioaia. Conducerea colegiului da asigurari ca va face eforturi sa acopere costurile de transport cu ajutorul unui sponsor. „Intrucit posibilitatile colegiului de a-i sustine financiar sint limitate, acesti elevi s-au gindit sa gaseasca singuri o sursa de finantare, iar initiativa lor este admirabila: arata ca vor sa se pregateasca pentru viata. Anul trecut, cind s-au calificat, de asemenea, la etapa nationala a concursului, am obtinut o sponsorizare pentru transport, iar pentru editia de anul acesta vom cauta un sponsor in acelasi scop", a explicat Carmen Dimitriu, directoarea colegiului.
Ideea proiectului cu care s-au calificat la etapa nationala a concursului apartine profesorului Viorel Chiculita. Impreuna cu profesorul, cei sase liceeni pasionati de fizica au inceput sa lucreze de o luna la montajul de care au nevoie pentru cele doua experimente. „Primul experiment presupune descarcarea de curent electric in aer, dupa ce este transformat, filtrat si pe toata durata controlat, iar cel de-al doilea, o descarcare de curent electric la o intensitate mai mica, insa vom face in asa fel incit sa se auda si sunetul din timpul descarcarii. E mai greu de explicat, initial ne-am gindit la ceva mai simplu", a spus Radu. Pentru a putea realiza in concurs cele doua experimente, trebuie sa foloseasca un intreg arsenal de dispozitive. „Pai ar fi vorba de doua transformatoare de joasa tensiune, de alte doua de inalta tensiune - fiecare cu o greutate de 16 kilograme -, doua condensatoare, un variator de tensiune - de vreo 10 kilograme -, sase bobine, mai multe etajere... O sa trebuiasca sa mergem cu o duba ori cu un microbuz", a explicat Radu. Etapa nationala a concursului de fizica „Stefan Procopiu" este programata la sfirsitul lunii mai, la Calimanesti, in judetul Vilcea.

Premiantii la concursul de fizica si tehnologii "Stefan Procopiu"

Premiantii la concursul de fizica si tehnologii "Stefan Procopiu"
Autor: Loredana OPREA
Data publicarii: 03/06/2011
Publicatie: Ziarul de Iasi

Peste jumatate din cei aproape 150 de elevi care au participat la concursul national de creativitate in fizica si tehnologii "Stefan Procopiu", desfasurat la Calimanesti, au fost recompensati cu diplome care poarta numele unor personalitati reprezentative in domeniu.
"Dintre toate diplomele care se acorda, cea mai valoroasa, in sensul ca insumeaza cele mai multe aptitudini pe care le-au dobindit elevii la fizica si pe care le-au demonstrat in concurs este cea care poarta numele lui Stefan Procopiu", a precizat Rodica Perjoiu, inspector de fizica.
La cele sapte sectiuni ale concursului, la care au participat atit elevi de la scolile teoretice, cit si elevi de la unitati cu profil tehnic, Iasul a obtinut 30 de diplome "Procopiu".
La sectiunea „Lucrari scrise", diplome Procopiu au primit doi elevi de clasa a X-a, respectiv a XI-a de la Colegiul "Negruzzi" si de la Liceul "V. Alecsandri".
In cadrul sectiunii "Tehnici de laborator", Iasului i-au revenit 6 diplome „Procopiu", acordate echipelor de la "Negruzzi", National, "Sadoveanu" (Pascani) si de la Scoala "I. Cantacuzino" (Pascani).
La sectiunea "Grupuri de cooperare", au primit diplome "Procopiu" 12 echipe de la Scoala "Al. cel Bun", "Negruzzi", "Sadoveanu" (Pascani), "Ibraileanu", Colegiul de Electronica si Telecomunicatii si de la Liceul "Alecsandri".
In cadrul sectiunii "Referate stiintifice", a fost acordata o singura diploma "Procopiu" unei echipe de la Scoala "B.P. Hasdeu", iar la sectiunea "Fizica aplicata", au fost inminate 4 diplome cu numele fizicianului: unui elev de la "Hasdeu", unei echipe de clasa a VI-a de la "Negruzzi" si la doua echipe ale Colegiului de Electronica si Telecomunicatii.
La sectiunea "Fizica pe calculator", o singura echipa, de la Colegiul "Sadoveanu", a obtinut diploma "Procopiu", iar pentru compozitiile realizate pe teme stiintifice au fost recompensate patru echipe de la colegiile "Eminescu", National, "Sadoveanu" si "Ibraileanu" si de la Scoala "Hasdeu".
"Concursul e apreciat pentru ca se adreseaza atit elevilor cu aptitudini stiintifice speciale, cit si celor care au capacitatea de a reuni partea stiintifica cu cea artistica. Tot ce poate sa contina lucruri legate de fizica se regaseste in sectiunile acestuia", a explicat inspectorul de fizica Rodica Perjoiu.